HOU OP MET KLAGEN EN GA AAN DE SLAG!

Ik wil dat ‘Waanzinnige Plannen’ een waanzinnig succes wordt. En daar heb ik een veelvoud van redenen voor. Meer na de trailer.

De eerste reden is simpel. Ik ben schrijver, dat is mijn vak. Als mijn boeken niet verkocht, gelezen of gewaardeerd worden, dan heb ik als schrijver geen bestaansrecht. Ik heb het dan nog niet eens over het gebrek aan inkomsten (hoewel dat zeker ook een belangrijke factor is), maar ik schrijf om gelezen te worden! Ik heb mensen die voor ‘de bureaula’ schrijven nooit begrepen (of geloofd).

Maar met ‘Waanzinnige Plannen’ is meer aan de hand. Hoewel het mijn meest persoonlijke boek is – het staat vol gedetailleerde beschrijvingen van mijn grootste successen én mislukkingen – gaat het boek niet over mij, maar over de lezer. Het doel van dit boek is niets meer of minder dan de wereld een klein beetje veranderen. Veel mensen blijken na het lezen van het boek daadwerkelijk te beginnen met het uitvoeren van hun droom. Alleen het beginnen gaat hun leven al veranderen! Kan je voorstellen wat er gebeurt als het ze lukt?

Als het jou lukt?

Weet je, ik vind het doodeng om dit op te schrijven, laat staan om het hardop uit te spreken. Mijn boek heeft de mogelijkheid om de wereld te veranderen? Ga toch weg!. Ga boeken schrijven, hou je mond, blijf klein. Dat is wat het stemmetje in mijn hoofd tegen mij zegt.

Maar ik wil niet klein blijven. Ik wíl de wereld veranderen. Want ik ben het zat, het geklaag. Op de overheid, op de regering, op wat er in de krant staat, op wat er niet in de krant staat. Op ouders, kinderen, leerkrachten en scholen. Op bazen, bedrijven, religies, instanties, buren. Op familie en vrienden en mensen die niet naar je willen luisteren. Maar vooral ben ik het zat dat mensen klagen over hun eigen inactiviteit. Dat er geen geld is of geen tijd, dat ze geen talent hebben of geen zin. Dat het überhaupt allemaal geen zin heeft.  Omdat ze het niet kunnen.

Ik ben het zat. Ik wil dat mensen zelf aan de slag gaan. Dat er grootse plannen worden gesmeed en uitgevoerd, en dat er waanzinnig wordt gefaald.

Is alles mogelijk?

Nee.

Is het leven maakbaar?

Waarschijnlijk niet.

Is er meer mogelijk dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden?

Ja.

Kan mijn boek je een zetje geven in het realiseren van al die plannen?

Ik denk van wel. En als dat zo is, dan is mijn bijdrage aan de wereld dat anderen een bijdrage leveren aan de wereld.

(Jij dus)

En daarom wil ik dat iedereen mijn boek koopt.

Zo, ik heb het gezegd.

(Adem in, adem uit, Marcel)

5 thoughts on “HOU OP MET KLAGEN EN GA AAN DE SLAG!

 1. dank je voor je zetje.
  Jouw zetje begin al voordat het boek uit kwam, het was niet het enige zetje, maar het was wel belangrijk.
  ik kon namelijk niet meer terug 😉
  en dat heeft nu al goed uitgepakt, zelfs als het mislukt, is mijn oogst al binnen

 2. Ik werd laatst in een discussie geconfronteerd met de stelling: “maak bewust een keus, en accepteer daarmee de consequenties“. Als je kiest voor ‘iets’, kies je ook voor de nadelen van die keuze. Dat is part-of-the-deal. Blijkbaar wegen de verwachte voordelen van de keuze op tegen de nadelen, anders had je vermoedelijk een andere keuze gemaakt.

  Als je bewust voor het ene kiest, inclusief het accepteren van die nadelen (bijvoorbeeld dat je niet ook de voordelen van die andere keuze kan oogsten), waarom klaag je dan over die nadelen? Ofwel de keuze was niet bewust (alleen de voordelen overwogen?), of je hebt blijkbaar een verkeerde keuze gemaakt (verwachtte voordelen vallen tegen).

  Falen mag, het leven hoeft niet perfect, maar kies dan opnieuw. Bewust. En accepteer dat een keuze niet alleen maar mooi is. Immers, je kan bijvoorbeeld niet -alles- doen/hebben/beheersen/…, er zullen keuzes gemaakt moeten worden aangezien tijd, middelen en aandacht eindig zijn, en de wereld te groot is. Dan is er een boel minder te klagen. Lost waarschijnlijk niet alles op. Wel veel. (Misschien toch alles; als je het weer hier ruk vind, is het jouw keuze niet te emigreren naar zonniger oord. Kies te blijven, en accepteer het weer, en klaag er dan niet over…)

  Ik kon er niet zoveel tegenin brengen. Leuke theorie, (tikje zwart/wit) nu in praktijk nog veel oefenen, hier en daar falen, en veel minder klagen. Ik merk dat ik vaak alleen de voordelen accepteer, en vaak de keuze eigenlijk niet bewust maak. Klagen en mopperen kost (zinloze) energie. Als ik daar aan denk, kies ik daar niet meer voor!

  En nu gauw het boek lezen… (bijna vakantie-tijd)

  • Nou, Tjarda, je moest eens weten hoe waar dit vanavond voor mij is. Heb vanavond veel consequenties moeten accepteren voor keuzes die ik eerder maakte… Ik begon te klagen en anderen de schuld te geven, stuurde boze mails.

   En toen greep mijn echtgenote in en zei ongeveer hetzelfde als jij.

   Au. Pijnlijk.

   Excuusmail gestuurd, ophouden met klagen, nieuwe afspraken gemaakt, nieuwe planning en nu hard werken.

   Je hebt gelijk, het is oefenen, veel oefenen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *