Maak je leven voorspelbaar

Communications-PlanAls kind ben ik enorm gepest. Ik veranderde van basisschool om te ontsnappen aan het dagelijkse treiteren, maar binnen twee dagen was het alweer hetzelfde liedje. ´Je moet erboven staan,´ zei mijn vader tenslotte ten einde raad. ´Je bent gewoon anders dan de rest.´

Vanaf dat moment ben ik mijn ´anders zijn´ gaan cultiveren. In mijn uiterlijk (puntschoenen, geblondeerd David Sylvianhaar, altijd zwarte kleding), in mijn muziek- en boekenkeuzes en in mijn gedrag. Regels, zo besloot ik, waren er voor andere mensen. Ik was anders, dus ik hoefde mij niet aan andermans regels te houden. Ik was altijd overal te laat (‘Je zou de koningin nog laten wachten,’ zei mijn moeder), maakte geen huiswerk, conformeerde me aan niets en niemand.

DavidAchteraf gezien deed ik exact hetzelfde als iedere andere tiener op de hele wereld. Mijn gedrag was wat dat betreft volstrekt voorspelbaar, behalve voor mij.

Inmiddels ben ik ouder en volwassen en op een andere manier voorspelbaar geworden. Ik ben nooit meer ergens te laat, tenzij door overmacht (en dan hang ik direct aan de telefoon), hou me aan mijn afspraken en ben een betrouwbare vader en echtgenoot. Ik heb mijn leven georganiseerd rond mijn gezin en werk wanneer ze op school zitten (Lees ook mijn blog: Creatie is werk, dus behandel het ook als werk). Het is een voorspelbaarheid die voor mij en voor de mensen om mij heen werkt.

Maar in andere dingen ben ik net zo voorspelbaar om de verkeerde redenen. Wanneer ik met mezelf afspreek om de dag te gaan sporten, laat ik omstandigheden (ik ben moe, ik heb net gegeten, het regent, mijn kinderen doen vervelend) vaak prevaleren boven mijn commitments. Mediteren is er deze vakantie bij ingeschoten, want: vakantie. En de kilo’s die ik er vanaf gegeten had, kwamen er langzaam maar zeker weer bij, toen ik stopte met het bijhouden van mijn calorie-inname. En wanneer ik mijn iPad pak of pc opstart om iets op te schrijven voor mijn boek of een blog, start ik automatisch eerst Facebook op, in plaats van mijn tekstverwerker.

Volstrekt voorspelbaar.

Ik focuste op mijn gevoelens en directe behoeftes in plaats van op mijn prioriteiten.

Mijn eerste prioriteit is mijn gezin. Daar is weinig focus voor nodig, want de structuur van schoolgaande kinderen dwingt mij om te doen wat er te doen valt. Op tijd opstaan, ze naar school brengen, ophalen, koken enz. De kunst is om de tijd dat ze op school zitten te besteden zoals ik dat wil.

Routine helpt daar enorm bij: dezelfde handelingen op hetzelfde moment uitvoeren. (Lees ook mijn blog: Waarom routine vaak beter werkt dan wilskracht). Wat mij ook heel veel oplevert is alles bijhouden.

StormiesIk heb een lijst aan de muur hangen, waarop ik aangeef of ik die dag gesport heb, geschreven, gemediteerd en wat mijn gewicht is. Iedere keer als ik iets gedaan heb, zet ik een streepje. Het is een handeling van niks, maar het beeld van een vel papier vol streepjes is enorm motiverend! Veel motiverender dan de gedachte dat ik iets niet gedaan heb.

Maar het allerbelangrijkste blijft toch: weten waar je het voor doet. Schrijven doe ik omdat ik graag geweldige boeken wil produceren. Mediteren omdat ik er rustiger door word en meer gefocust (en ik minder de neiging heb om mijn directe behoeftes te bevredigen). Sporten omdat ik me er heerlijk door voel én afval. Afvallen omdat ik gezonder wil zijn en ijdel ben. (Ik zie er liever slank en fit uit dan dik en moe).

Wat zijn jouw prioriteiten? Laat jij je leiden door je gevoelens en je behoeftes of door wat jij daadwerkelijk wil bereiken? Hoe concreet zijn je prioriteiten? Hoe meetbaar heb jij je resultaten gemaakt? Kortom: hoe voorspelbaar is jouw leven?

five o clock 3Mijn leven is de komende maanden zeer voorspelbaar. Ik sta om vijf uur op, schrijf van zes tot zeven aan Superhelden.nl dl4. Daarna ontbijt ik en breng ik de kinderen naar school. Van 10.00 uur tot 13.00 uur schrijf ik aan Nachtmerrieman en van 13.00 tot 14.00 lunch ik en beantwoord ik mijn mail. ’s Middags ben ik ervoor mij kinderen en loop ik om de dag hard. Pas dan gaat ook Social Media weer aan. ’s Avonds ben ik bij mijn echtgenote, lees ik een boek, of kijken we een film. En dat dan dag in, dag uit.

Ik heb voorspelbaarheid nog nooit zo leuk gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *