NIEMAND ZIT OP JOU TE WACHTEN

1994 Oscars Los Angeles, California Steven Spielberg with Clint Eastwood at the 1994 Oscar Academy Awards. mar 21 1994 ‘Jouw manier van doorzetten en positief blijven, helpen mij enorm,’ tweette iemand mij na het lezen van het boek ‘Waanzinnige Plannen’. Ze vroeg zich alleen af: ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’

Nou, niemand dus. Niet op jou als persoon en al helemaal niet op jouw project of Waanzinnige Plan. Er is maar één iemand die vindt dat jouw ooitdroom uitgevoerd moet worden en dat ben jij.

Toen ik mijn baan opzegde en mijn huis verkocht om een jaar te gaan schrijven, verklaarden sommige mensen mij voor gek. ‘Er zijn meer dan 600 jeugdboekenschrijvers in Nederland,’ zei een vriendin tegen mij, ‘denk je dat er iemand op jou zit te wachten?’

Nee. Dat bleek maar al te zeer toen mijn eerste manuscript – waar ik een jaar aan gewerkt had – werd afgewezen omdat het bagger was.

In de nieuwe Total Film staat een interview van Darren Aronofsky met regisseur Clint Eastwood. Darren vraagt Eastwood of het nu gemakkelijker is om groen licht te krijgen voor een filmproject. Eastwood antwoordt: ‘You have to fight for what you want and what you believe in. Some of the best projects I’ve ever done, the studio weren’t particularly fond of. They found Mystic River too dark and one studio said, “We don’t do dramas.” With Million Dollar Baby it was like, “Who the hell wants to see a woman’s fight picture?” So I said, “Who the hell wants to see anything?”’

Million Dollar Baby verdiende drie keer zijn budget terug en won vier Oscars.

Steven Spielberg had een vergelijkbare ervaring. Hij vertelde onlangs op een Amerikaanse filmcollege dat zijn film ‘Lincoln’ bijna een HBO tv-film was geweest omdat geen studio hem groen licht wilde geven.

Ook Lincoln bracht het drievoudige op wat de film gekost had. De film kreeg twee Oscars.

Als studio’s al niet zitten te wachten op nieuwe films van Spielberg en Eastwood, als uitgeverijen steeds minder boeken gaan uitgeven, als overal subsidiekranen worden dichtgedraaid, als sponsors afhaken en de consument minder geld uitgeeft, wie zit er dan nog op jou en je Waanzinnige Plan te wachten?

Helemaal niemand. Behalve jij.

En dan maak je iets en dan blijkt er ineens wél publiek voor te zijn. Omdat jij iets gecreëerd hebt dat er nog niet was, creëer jij ook publiek. En zelfs als je iets maakt waar uiteindelijk niets mee gebeurt – zoals mijn eerste boek – dan heb je toch gedaan wat je zei dat je ging doen. Alleen dat al is al onbetaalbaar! Want dat betekent dat jij jezelf serieus neemt. Wie zichzelf serieus neemt, wordt serieus genomen door anderen. En op dat soort mensen zitten we nou met z’n allen wél te wachten.

10 thoughts on “NIEMAND ZIT OP JOU TE WACHTEN

 1. wow, wat heerlijk dat ik gewoon de stap heb gezet, en voorbij deze vraag ben.
  ik heb een prachtig verhaal te vertellen waar niemand op zit te wachten, ik ben deze twee weken hard aan het ombouwen van dat verhaal om er theater van te maken.

  Er zullen nog de nodige dips komen, en dan ga ik even terug naar deze pagina, maar wat ben ik blij dat ik de eerste drempel over ben.

  Dus lezers, doe het. Niets voelt zo goed.

 2. Ik zie het nog altijd als het beklimmen van een ladder. Je doel is boven te komen. Onderweg wordt je steeds weer drie treden naar beneden geduwd, maar die ene tree die je dan weer omhoogklimt, voelt telkens als een overwinning. Een overwinning voor jezelf en uiteindelijk zal je boven komen, zodat iedereen je kan zien.
  Geloven in jezelf is het belangrijkste.

 3. Je kunt een ander alleen bereiken met datgene wat je in de wereld zet. Die ander zat daar niet op te wachten. Maar nu het er eenmaal is… Dus ja: waarmaken die droom die je hebt. Ik werk aan de mijne!

 4. Mooie blog! Het ‘jezelf serieus nemen’ was weer een eye opener. Dat heb ik veel te lang niet gedaan. Ik laat me vaak van mijn pad brengen door mijn omgeving. Correctie: ik LIET me vaak van mijn pad afbrengen. Want ik realiseer me steeds vaker dat mijn waanzinnige plannen helemaal niet zo gek zijn. Dat ze goed zijn, omdat ze van mij zijn. Ik heb mezelf wel beloofd dat ik er goed over na moet denken voordat ik een plan daadwerkelijk ga opstarten. Dat ik het goed moet uitwerken, en voor mezelf moet bepalen ‘waarom doe ik dit?’. Maar dan ga ik ervoor. En ik beloof dat ik niet meer zal denken: wie zit er nu op mij te wachten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *