PLANNEN MAKEN OP VAKANTIE

highwireactIk slaap altijd heel weinig op vakantie. Dat is niet uit vrije wil en niet omdat ik werkstress meeneem. Het heeft vermoedelijk iets te maken heeft met slapen in een andere omgeving en – meestal – ook gewoon met de warmte. Maar als ik de vier uur per nacht haal, ben ik al blij.

Overdag ben ik druk met mijn kinderen en probeer ik af en toe te lezen, of een gesprek te hebben met mijn echtgenote. ’s Nachts lig ik wakker. Die uren kan ik besteden door mij eraan te ergeren dat ik niet kan slapen, maar dat vind ik zonde. Dus ga ik dan maar plannen verzinnen. En dat zijn altijd andere plannen dan die ik de rest van het jaar bedenk.

Veel plannen komen voort uit frustratie, dat is bij mij niet anders. Maar op vakantie denk ik vaak veel groter en veel meer in mogelijkheden.  Daar bedenk ik wat ik zou doen als echt alles mogelijk is. Ik kan dat in alle vrijheid doen, want ik besluit van te voren dat ik het plan toch niet ga uitvoeren. Ook ik denk namelijk dat ik daar geen geld, tijd of talent voor heb.

Vorig jaar in Portugal bedacht ik mij dat het misschien wel een goed idee was om een volwassenenroman te gaan schrijven en de schrijftijd te crowdfunden. In iets meer dan twintig nachten schreef ik een Waanzinnig Plan, maakte ik een planning en een marketing- en pr-opzet.

Ik ging het niet doen, dat wist ik zeker. Misschien ooit, maar niet nu. Het was niet het juiste moment, ik was nog niet zover.

Een paar maanden later had ik 17.000 euro opgehaald en tekende ik een contract bij Meulenhoff Boekerij. Ik had het plan grotendeels uitgevoerd zoals ik dat van te voren bedacht had.

Misschien herken je het wel. Niet het niet-slapen, althans dat hoop ik niet voor je, maar het gevoel van vrijheid dat je hebt als je een Waanzinnig Plan bedenkt dat je absoluut zeker weten niet gaat uitvoeren. Ineens schrijf je dingen op die je normaal niet eens hardop uit durft te spreken. En je laat het toch aan niemand lezen, daarvan ben je overtuigd.

Wij mensen zijn zo verschrikkelijk goed in onszelf voor de gek houden.

Wat zou jij doen als alles mogelijk was, maar je het niet hoeft te doen? Je maakt het Waanzinnige Plan, maar je gaat het niet uitvoeren. Absoluut niet, no way.

Veel mensen nemen ‘Waanzinnige Plannen! En hoe ze te realiseren’ mee op vakantie lees ik op Social Media. Sommige kopen de papieren versie, anderen downloaden het e-book. Dat maakt mij nieuwsgierig. Met wat voor plannen komen ze terug na de zomer? Gaan ze hun WP’s ook uitvoeren? Gaan zij hun – en daarmee ook onze – wereld een klein beetje veranderen en mooier maken?

Ik hoop het.

Over een paar dagen ga ik weer op vakantie. En ik heb mij voorgenomen dat ik deze keer niets met werk ga doen. Ik wil twee weken gewoon van mijn vakantie genieten, met mijn kinderen spelen, met mijn echtgenote praten. En ik wil slapen, gewoon een uur of zes/zeven per nacht. Geen Waanzinnige Plannen deze keer, dat is mijn Waanzinnige Plan.

En jij? Wat is jouw Waanzinnig Plan dat je nooit en te nimmer uit gaat voeren?

7 thoughts on “PLANNEN MAKEN OP VAKANTIE

 1. Op mijn vakantie denk ik niet aan planning of plannen. Ik ga om te genieten, en vooral mijn ene reis naar China heb ik dat gedaan. China van Noord tot Zuid, op de fiets, in de trein, op een gemoteriseerde bakfiets. Prachtig.
  Nee, ik vind dat allemaal veel te mooi om dingen te gaan plannen. Maar misschien komt het ook omdat ik reizen maak om de mensen daar te leren kennen en ik ga zeker niet om te zonnen of te zwemmen.
  Waar ik wel plannen maak is onder de douche, of op de wc. Niet bewust, maar dat gaat spontaan. Of werken bij een baas die je niet leukt vindt. Dat motiveert ook goed 🙂

  • Marcel, misschien dat jij je vakantie wel samen met je gezin op onze camping wilt doorbrengen. Dan konden we samen wat dagdromen over de kleine gelukjes in het leven, die je leven zo mooi kleuren. Dan kunnen we in het gras gaan liggen en kijken naar de wolken en paarden ontdekken die door de lucht vliegen of een tennisracket of, of….
   Je zou samen met je gezin kunnen zeilen en worden gewiegd door de golven. Je zou genieten van alle geuren van vers gemaaid gras of de motor van het oude diesseltje.
   Marcel, waar je ook heen gaat, neem een stapel van je boeken mee en ga ze verspreiden over de wereld, je hebt echt een mooi verhaal!
   Een groet&glimlach Karin

   • Wow, Karin, ik krijg bijna de neiging om onze vakantie op het laatste nippertje om te gooien 🙂 (Al zal het in de praktijk mijn echtgenote zijn die gaat zeilen, terwijl aan de kant lekker zit te lezen).

    Dank je voor je mooie woorden!

    *glim*

 2. Pingback: UW SCHRIJVERT IS OP VAKANTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *